dimarts, 27 de desembre del 2011

Canal Oral i Canal Escrit

Per a que un individu vulgui dominar la llengua necessita aprendre els coneixements específics del codi escrit. Per fer-ho necessita saber quines són les regles que regeixen l'escrit i que no s'utilitzen en l'oral. La relació entre els dos codis es pot fer d'aquesta manera:
  • Característiques contextuals: Es refereixen al context. La comunicació oral és inmediata en el temps mentre que la comunicació escrita és diferida. Degut a les noves tecnologies actualment no podem dir que no existeixen situacions de comunicació exclusives de l'oral i l'escrit. 
  • Característiques textuals: Fan referència al missatge de la comunicació. Aquí hi trobem les caracterísitques gramaticals dels textos orals i escrits.  
Característiques gramaticals:
  1. Adequació: És el grau d'adaptació d'un discurs a la seva situació comunicativa tenint en compte l'interlocutor, el gènere i el propòsit.
  2. Coherència: Selecciona l'informació important de la que no n'és i a més estableix la relació lògica i no contradictòria entre les diferents parts d'un discurs tenint en compte l'estructura del text.
  3. Cohesió: És el conjunt de relacions o vincles de significat que s'estableixen entre diferents parts del text i que permeten al lector interpretar-lo amb eficàcia. 
Tot i això, us recordo que tots dos codis han de tenir un tractament independent en l'aprenentatge de la llengua.




En resum...
Aquests conceptes em serveixen, a mi, per ampliar molt més els meus coneixements i així poder-los ensenyar a altres persones i veure que ho entenen. Considero que és molt important que tant el codi escrit com l'oral siguin apresos de la mateixa manera perquè tenen un valor equitatiu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada