dimarts, 27 de desembre del 2011

LLEGIR i ESCRIURE / PARLAR i ESCOLTAR

Imatge extreta de Google
LLEGIR
És el procés mitjançant el qual es comprèn un text escrit. Qui llegeix formula una hipòtesis sobre el significat del text que llegirà i també de les seves parts mentre va llegint. Això ho fa a partir d'algun element del text i en funció dels seus coneixements, interessos, objectius i a mesura que va llegint va verificant o refutant les hipòtesis inicials i en va establint de noves.



Imatge extreta de Google

ESCRIURE
El procés mitjançant el qual es produeix un text escrit significatiu. Escriure ha de tenir en compte els aspectes formals (cal·ligrafía, disposició en el paper, relació so-grafia, etc.), els aspectes lingüístics (morfologia, lexicologia, semàntica, etc.) i els aspectes discursius (treballar bé les característiques o propietats del text, treballar el procés de composició del text escrit, etc.). 



Imatge extreta de Google

PARLAR
Expressar el nostre pensament a través del llenguatge articulat de forma coherent, clara i amb correcció i adequació a la situació comunicativa. 






ESCOLTAR
Imatge extreta de Google
Comprendre un missatge a partir d'engegar un procés cognitiu de construcció de significat i d'interpretació d'un missatge o discurs pronunciat oralment.
Les característiques de ser un bon oient:

  1. Tenir un paper actiu i participatiu.
  2. Demana un respecte per l'emissor i les seves idees.
  3. Ser objectiu per intentar entendre que vol dir l'altre.
  4. Sap descobrir els objectius i propòsits de l'orador.
  5. Sap descobrir les idees clau del missatge.
  6. Sap reaccionar al missatge i parlar, si és el cas, quan acaba l'orador.
En resum...
És imprescindible que aquestes habilitats lingüístiques siguin apreses i utilitzades des de ben petits ja que són la base dels nostres coneixements. Sense això ben après no podrem fer que els infants es desenvolupin adequadament. 
Vull remarcar, a més, que la paraula escoltar és ben bé el que dic anteriorment i no sentir. Ja sabem que sempre hi ha algú que confon aquests dos mots i és important tenir-los ben clar perquè no volen dir el mateix. A més, també aprofito per dir que escoltar ho pot fer tothom i no només els oients. Escoltem també mitjançant el sentit de la vista i el del tacte tal i com ho fan les persones sordes, cegues, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada